Verkiezingsprogramma GR2018
6. Economie, werk en inkomen
De gemeente Heerlen kan er op allerlei manieren aan bijdragen dat mensen in onze stad aan de slag kunnen en zich verder kunnen ontwikkelen. Voor mensen in een uitkering is echt werk met een goede beloning de snelste weg uit de armoede. Reden genoeg om hard te bouwen aan een stevige economische structuur in Heerlen en Zuid-Limburg. Als gemeente hebben we daarbij niet zo veel macht als we zouden willen. Maar we kunnen in samenwerking met onderwijs, bedrijfsleven en andere overheden wel degelijk sturen.
De afgelopen jaren zijn we daarin bijzonder succesvol geweest. Vanaf 2012 is de ontwikkeling van het aantal mensen in de bijstand ieder jaar veel gunstiger geweest dan het landelijk gemiddelde. En toen VDL gelukkig weer veel meer mensen nodig had, stak Heerlen met kop en schouders uit boven de andere Limburgse gemeenten met het aantal mensen dat vanuit de bijstand bij VDL aan de slag ging. Heerlen had immers in de jaren daarvoor via de Heerlense sociale dienst flink in mensen geïnvesteerd die in andere gemeenten vaak als kansloos aan de kant waren geschoven. Zodra VDL kansen bood, hebben we in Heerlen meteen creatief en met oog voor de individuele achtergronden mensen in de bijstand benaderd en kansen gegeven.
Nu er sprake is van een opbloeiende economie willen we die aanpak óók in andere sectoren toe te passen. Het Werkgevers Service Punt kan daarbij een belangrijke rol spelen.
Voor mensen die nog niet direct zelfstandig naar een reguliere baan kunnen, heeft Heerlen ook al enkele jaren werkbedrijf Werk voor Heerlen. Waar mensen, anders dan bij andere gemeenten, niet met behoud van uitkering maar voor het (hogere) minimumloon werken. Vaak kunnen mensen daarna doorstromen naar een reguliere baan met een hoger loon.
Wat de Heerlense SP betreft gaat Werk voor Heerlen fors groeien in de komende jaren.
Via Baanbrekend Werk wordt vooral gewerkt aan de reïntegratie van mensen die eerder vaak veel problemen hebben gehad. Niet productief werk maar reïntegratie staat daarbij voorop. Die aanpak is zeer succesvol en wordt doorgezet. We korten de maximale periode van reïntegratie in, zodat mensen niet blijvend in een re-integratie-proces zitten. We houden, waar mogelijk, vast aan de 1 euro-regeling.
De afgelopen jaren heeft de rijksoverheid op een schandalige manier het mes gezet in de sociale werkvoorziening. Sedert 2015 zijn de Sociale Werkplaatsen zelfs helemaal op slot voor nieuwe instroom van mensen met een beperking. En de bedragen die gemeenten per werkplek krijgen om de nog bestaande Sociale Werkplaatsen overeind te houden zijn drastisch gekort. Heerlen heeft weer laten zien een sociale gemeente te zijn door de tekorten die daardoor ontstonden niet af te wentelen op de mensen maar door er ieder jaar miljoenen euro’s uit eigen zak bij te lappen.
De belofte van de rijksoverheid dat mensen met een beperking voortaan een (gesubsidieerde) baan in het bedrijfsleven zouden kunnen krijgen is vals gebleken. Het nieuwe kabinet maakt het nog bonter. Zij willen deze mensen voortaan niet meer tenminste het minimumloon geven, maar hoogstens het bijstandsminimum dat meestal veel lager is.
De SP vindt dat de gemeente de komende jaren ook voor nieuwe instroom zo nodig ‘beschutte’ werkplaatsen moet bieden. En mensen die via de gemeente Heerlen naar plekken in het bedrijfsleven worden bemiddeld moeten in Heerlen toch tenminste het minimumloon verdienen.
Bij het aantrekken van bedrijven naar onze stad en regio moeten we allereerst er voor zorgen dat we bedrijven die al een belangrijke bijdrage aan de stad leveren blijven ondersteunen. Bij het naar de stad trekken van nieuwe bedrijven gaan we systematisch op zoek naar bedrijven die passen bij het opleidingsniveau van onze inwoners.
- We proberen gericht bedrijven die passen bij het opleidingsniveau van onze beroepsbevolking naar Heerlen te halen. Aangezien onze stad veel arbeiders kent, richten we ons met name op sectoren als bouw, logistiek, techniek en zorg.
- Heerlen ligt in het hart van Europa, in misschien wel de sterkste economische regio’s ter wereld. We gaan nog intensiever samenwerken met Aken en helpen bedrijven en inwoners van onze stad bij het ‘oversteken’ van de grens.
- De vergrijzing van de regio en de behoefte aan zorg biedt economische kansen. De opzet van een sectorplan zorg biedt de mogelijkheid om mensen, net zoals eerder bij de NedCar-aanpak, goed werk in de zorg te bieden. Eerder liet ook al de Zorgacademie zien dat samenwerking tussen het ziekenhuis, psychiatrische zorg, en ouderenzorg nieuwe kansen biedt.
- We houden vast aan gemaakte afspraken op het gebied van detailhandel: geen winkels ‘in de wei’. De gemeente verzet zich tegen het ontstaan van nieuwe terreinen voor detailhandel
- De gemeente spant zich in om de Brightlandcampus rond slimme diensten die ontstaan is naast het ABP verder uit te bouwen en stimuleert de samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen, onderwijs en overheid op het gebied van financiën en administratie zodat er nieuwe producten en nieuwe werkgelegenheid zal ontstaan op dit gebied.
- De vergrijzing van Heerlen en de behoefte aan zorg biedt economische kansen voor de ontwikkeling van technisch-medische producten en logistiek. De gemeente stimuleert deze sector bij de verdere ontwikkeling in Heerlen.
Op diverse plekken in onze stad bevinden zich bedrijven die actief zijn op het terrein van ‘creatieve industrie’. Ruimte is er genoeg maar de gemeente moet meer investeren in de ontwikkeling van de sector. Belangrijk is dat de stad investeert in kunst, cultuur en erfgoed. Zij bieden kansen voor de creatieve industrie.
- De gemeente werkt meer samen met creatieve ondernemers en biedt voldoende capaciteit - met verstand van zaken - om de sector te versterken
- We stimuleren samenwerking tussen de verschillende beroepsgroepen in de creatieve sector: van creatief vakmanschap tot programmeur
- We stimuleren samenwerking met andere sectoren als zorg, smart services, detailhandel, ICT
- We stimuleren samenwerking met kennis- en onderwijsinstituten, bedrijven en bv. het designlab in Kerkrade.
Aan het werk
- Heerlen loopt sinds 2012 voorop bij het aan het werk helpen van mensen vanuit de bijstand. Daar gaan we mee door. Niet vrijblijvend, maar door zoveel mogelijk mensen te ondersteunen om stappen naar voren te laten maken. Of er dan ook voldoende banen zijn hangt ook af van economische ontwikkelingen. Maar aan ons mag het niet liggen.
- Voor mensen die vanwege hun beperkingen geen reguliere baan kunnen hebben moeten er voldoende aangepaste werkplekken zijn. Landelijk is er door het vorige kabinet op een schandalige manier bezuinigd op de sociale werkvoorziening. Die is ‘op slot gegaan’ voor nieuwe mensen en op het bedrag per werkplek is draconisch bezuinigd En het nieuwe kabinet wil gehandicapten die in ‘gewone bedrijven’ werken zelfs minder dan het minimumloon laten verdienen (zogeheten loondispensatie). Daar vechten we tegen. Maar hoe dan ook laten we deze mensen niet barsten. Zo nodig uit eigen middelen zorgen we dat er ook voor nieuwe mensen voldoende beschutte werkplaatsen zijn. En voor mensen met een beperking die via de gemeente Heerlen in ‘gewone bedrijven’ gaan werken moeten daarvoor tenminste het minimumloon ontvangen.
Inkomen
- Armoede gaat te vaak van generatie op generatie. We moeten er alles aan doen om deze vicieuze cirkel te stoppen.
- Veel Heerlenaren zijn aangewezen op financiële steun door de gemeente. Binnen de beperkte mogelijkheden en bevoegdheden die de gemeente heeft zijn de Heerlense voorzieningen al heel ruim. Met de nadruk op het bestrijden van kinderarmoede. Daar gaan we mee door.
- We zijn voor basisbanen, maar niet voor een basisinkomen. Het is namelijk heel onrechtvaardig om de advocaat en arts extra geld te geven dat ze niet nodig hebben en de allerarmsten daardoor juist minder. Wel zijn we voor basisbanen: banen die van grote maatschappelijke waarde zijn, maar door het rijk of door bedrijven wegbezuinigd zijn. Werk zoals dat binnen werkbedrijf Werk voor Heerlen wordt georganiseerd. We doen er alles aan om Werk voor Heerlen fors uit te breiden.
- Regelarme bijstand nu! Mensen in de bijstand hebben te maken met volstrekt zinloze regels. Verplichtingen die voor een deel van hen zinloos zijn. Kortingen van kleine bijverdiensten, die mensen juist ontmoedigen om voor tenminste een deel in hun eigen levensonderhoud te voorzien. Ook die regels zijn door het rijk voorgeschreven, het beetje ruimte dat Heerlen heeft wordt al benut. In de komende periode moeten we daarvoor meer ruimte eisen, en waar mogelijk ook over de landelijke grenzen heen gaan.