h
Verkiezingsprogramma GR2018

3. Wonen

De buurt waar je woont is je thuis. Een prettig huis, van goede kwaliteit en voor een eerlijke prijs, maakt een wereld van verschil. De gemeente kan daarin een belangrijke rol spelen, door duidelijke afspraken met woningcorporaties over woningbouw, verduurzaming en doordachte woningtoewijzing. Tegelijkertijd bestrijden we louche kamerverhuur en huisjesmelkers. Ook is de gemeente, samen met de andere Zuid-Limburgse gemeenten, aan zet bij de planning en vergunningverlening van nieuwbouw.

  • Meer sociale en betaalbare huurwoningen. Er is op dit moment een overschot aan goedkope koopwoningen, terwijl er tekorten zijn aan sociale en betaalbare huurwoningen. Woningcorporaties zouden koopwoningen kunnen opkopen en verhuren.
  • Terecht is er de afgelopen jaren een heel strikt beleid geweest rond nieuwbouw van woningen. We hebben kunnen bevechten dat dit strikte beleid nu voor heel Zuid Limburg geldt. Nu de woningmarkt weer aantrekt, is het zaak ook dit beleid te actualiseren.
  • Wonen en zorg betekent ook dat mensen niet nodeloos in slechte kamerverhuurpanden of in zorginstelling moeten blijven hangen, omdat ze te lang moeten wachten op een woning. Er worden te weinig woningen toegewezen aan mensen die met veel begeleiding kunnen wonen. Die woningen moeten verspreid over de regiogemeenten en met voldoende begeleiding worden toegewezen Deze goede aanpak moet uitgebreid worden Dat levert ook aanzienlijke kostenbesparingen op.
  • Daaraan gekoppeld, maken we heldere afspraken met woningcorporaties over spreiding bij hun toewijzingsbeleid. Wijken die het nu al moeilijk hebben, kunnen niet nog meer probleemgevallen aan. Zij mogen niet belast worden met een overmatige toewijzing van woningen aan zwakke gezinnen of mensen met aanzienlijke problemen. Ook als het gaat over plaatsing van statushouders moet terughoudendheid worden betracht en moet de last eerlijk verdeeld worden. Dit bepleiten we als stad overigens ook landelijk: te vaak moeten gemeenten die het nu al zwaar te verduren hebben, zoals Heerlen, veel nieuwe mensen opvangen terwijl sommige rijkere gemeenten er opvallend vaak makkelijk vanaf komen.
  • Het is ook niet langer aanvaardbaar dat de woningcorporaties in Heerlen veel verschillende woningtoewijzingssystemen hebben. Er moet één helder systeem komen voor alle sociale verhuurders.
  • De buurtactieregeling en de Buitenkans, waarbij mensen en verenigingen hun idee voor hun buurt gesubsidieerd kunnen krijgen, zijn voorbeelden van hoe de gemeente met burgerinitiatieven om zou moeten gaan. Dat gaan we dus nog meer en nog beter doen.
  • Er komt meer aandacht voor eenzaamheid in buurten. We helpen mensen om op elkaar te letten en elkaar te helpen. Datzelfde geldt ook voor mensen die nu in het huisjesmelkerscircuit zitten, en voor de zogeheten tweede kans-huurders. Ook voor hen moeten corporaties een alternatief bieden.
  • Voor de leefbaarheid van onze buurten zijn regionale spreiding, oftewel het tegengaan van een concentratie van probleemgevallen, en voldoende waarborgen tegen overlast cruciaal.

De ‘Vrieheide-aanpak’
In Vrieheide is de afgelopen jaren veel inzet geweest in de aanpak van de sociale problemen ‘achter de voordeur’. Er is een goed begin gemaakt met het op orde brengen van lelijke plekken. Allereerst doordat de gemeente haar eigen groengebieden gefatsoeneerd heeft. Maar ook door een aanpak van de vele aanbouwen enzovoorts zonder vergunning. Voor een belangrijk deel hebben de bewoners de ruimte gekregen deze alsnog te legaliseren. En op sommige plekken heeft de gemeente ook geëist en doorgezet dat deze verwijderd moesten worden. Niet altijd tot vreugde van de mensen die het betrof. Maar juist vaak wel tot vreugde van veel omwonenden die zich er aan ergerden dat wantoestanden schijnbaar door de gemeente werden getolereerd en er nooit werd opgetreden.

De komende jaren moeten bewoners die het uiterlijk van de buurt willen verbeteren vooral gesteund worden. Ook omdat het voor mensen met een kleine beurs niet makkelijk is dat te doen. Wantoestanden moeten verder aangepakt worden, als het kan in goed overleg met de bewoner.

U bent hier