h
Verkiezingsprogramma GR2018

4. Zorg en Welzijn

Natuurlijk wil iedereen zoveel mogelijk en zo lang mogelijk zelfstandig leven en eigen keuzes maken. Toch kan het zijn dat je door lichamelijke of geestelijke gebreken of door ouderdom ondersteuning nodig hebt. In Heerlen staan we dan klaar om je te ondersteunen en, als het nodig is, voor je te zorgen. Daarbij kiezen we altijd voor samenwerking in plaats van marktwerking en voor maatwerk in plaats van rigide standaardindicaties.

  • De regering van VVD en PvdA bezuinigde de afgelopen jaren vele miljoenen op de huishoudelijke hulp en zorg voor ouderen en gehandicapten. Toch kozen we er in Heerlen voor om de zorg voor onze inwoners door middel van miljoenen-investeringen aan gemeentelijk geld overeind te houden. Daar zijn we trots op. We zullen er alles aan doen om die verworvenheden overeind te houden. Desnoods met opnieuw extra gemeentelijk geld.
  • Bij de maatschappelijke ondersteuning is Heerlen van gestart gegaan met een coöperatie van zorg- en welzijnsinstellingen in plaats van concurrentie. Dat betekent samenwerking in plaats van marktwerking. En vertrouwen in de mensen die dit werk dagelijks doen in plaats van beoordeling vanuit het stadhuis. Bovendien zijn er daardoor géén eigen bijdragen. Die eigen bijdragen hebben we afgeschaft omdat ze mensen afhouden van zorg die ze nodig hebben.
  • Die aanpak- van onder andere samenwerking in plaats van marktwerking en het schrappen van eigen bijdragen- zetten we door en breiden we uit naar steeds meer onderdelen van de zorg. Dat moet bijvoorbeeld gelden voor de samenwerking met de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) in de buurt, de wijkverpleging, en de betrokkenheid van de huisartsen. Een veelbelovende proef daarmee in Hoensbroek is ondertussen gestart, en moet als deze succesvol is uitgebreid worden naar heel Heerlen. Ook de ziektekostenverzekeraars zijn daarvoor nadrukkelijk aan zet.
  • Heerlen heeft altijd landelijk voorop gelopen bij het vechten voor fatsoenlijke arbeidsomstandigheden voor thuiszorgers. Rechteloze alfahulpconstructies zijn hier al lang door de gemeente verboden. Er hebben hier geen massale gedwongen ontslagen of salarisverlagingen plaatsgevonden. Nu er eindelijk goede cao-afspraken voor thuiszorgmedewerkers zijn, profiteren we hiervan
  • Mantelzorg is ongelofelijk belangrijk. Daarom doen we in Heerlen alles om mantelzorgers en mantelzorgorganisaties zo goed mogelijk hun werk te laten doen. Ook door respijtzorg, het Mantelzorgcompliment en de mogelijkheid gebruik te maken van klussen door buurthulpen. Maar mantelzorg is nóóit de vervanger van professionele hulpverlening.
  • Persoonsgebonden Budgetten (PGB’s) kunnen soms een goede oplossing bieden en worden in die gevallen dan ook door de gemeente ondersteund. Maar er is ook vaak sprake van het opdringen van PGB’s aan mensen die niet goed in staat zijn deze te beheren. Ook schietde met PGB’s ingekochte zorg soms te kort. Die uitwassen moeten bestreden worden.
  • Heerlen handhaaft haar positie als centrumgemeente bij Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang. Met verstand zetten we stappen naar meer zelfstandige woonvormen voor wie dat kan. Bij wie dat niet kan, garanderen we handhaving beschermd wonen.
  • Heerlen heeft grote stappen vooruit gezet bij de aanpak van de drugsellende en dakloosheid. Elders in het land zit de daklozenopvang nog overvol, in Heerlen is de bezetting van de Klomp juist gehalveerd. Dat biedt kansen om de maatschappelijke opvang anders, kleinschaliger en humaner te organiseren dan de huidige Klomp. Uiteraard met de garantie dat opvang altijd mogelijk blijft. Wij gooien geen oude schoenen weg voordat we nieuwe hebben en zeker weten dat deze goed passen

In ons sociaal beleid staat onze jeugd centraal. Bij al onze keuzes kiezen we altijd allereerst voor onze kinderen. Niet alleen omdat de jeugd de toekomst van onze stad is, maar ook omdat we voorkomen dat problemen van mensen erger worden door er vroeg bij te zijn.

  • In veel Heerlense buurten gaat 1 op de 3 kinderen (gemiddeld in heel Heerlen: 26,6%)nooit bij de tandarts, ondanks dat tandzorg voor hen gratis is. Dat heeft alles te maken met een toenemend aantal volwassenen dat niet gaat uit angst voor de kosten. Als ouders niet gaan, gaan kinderen ook niet. Wat je ook van de keuze van ouders vindt, kinderen mogen nooit de dupe zijn van de (financiële) mogelijkheden van hun ouders. In onze stad accepteren we niet dat je aan het gebit van kinderen kunt zien dat ze uit een armere buurt komen.. Het is namelijk ongezond, het is duur en het leidt tot uitsluiting. Daarom zeggen wij: voorkomen is beter dan genezen. We organiseren jeugdtandartszorg op de voor kinderen best denkbare en moderne manier in samenspraak met de (jeugd)tandartsen, de GGD en onze scholen. Op die manier dringen we het extreme cijfer van bijna 1 op de 3 kinderen die nooit naar de tandarts gaat en een groot risico loopt om ongezond te worden in de komende jaren terug.
  • Het rijk bezuinigde de afgelopen jaren fors op de jeugdzorg. Toch hebben we er in Heerlen voor gekozen om geen enkele jongere van zorg verstoken te laten. Dat blijft zo. Desnoods door opnieuw eigen gemeentelijk geld vrij te maken voor zorg aan onze jeugd.
  • Een gezonde start van het leven begint bij een gezonde zwangerschap. Daarom maken we samen met grote onderzoeksinstituten in en buiten onze regio en met de provincie Limburg topprioriteit van een pakket van concrete maatregelen om jonge moeders en hun baby’s te ondersteunen in deze cruciale fase van hun levens.
  • Kinderen uit gescheiden gezinnen komen vaker in aanraking met jeugdzorg dan kinderen waarvan de ouders niet gescheiden zijn. Dit heeft alles te maken met het grote aantal vechtscheidingen. Om ervoor te zorgen dat kinderen minder vaak het slachtoffer worden van scheidingen, bieden we als stad echtscheidingsbemiddeling aan.
  • Bij huisartsenpraktijken komt standaard een praktijkondersteuner jeugd (POJ) die gaat zorgen voor een soepele aansluiting tussen huisartsenzorg, jeugdzorg en voorliggende (buurt)voorzieningen zoals jeugd- en jongerenwerk.
  • In de jeugdzorg is het cruciaal problemen snel op te sporen en meteen in actie te komen. Daarom kiezen we daar waar dat mogelijk is voor vrij toegankelijke hulp, bijvoorbeeld bij vechtscheidingen.
  • We gaan door met het slopen van de marktwerking in de jeugdzorg. Betere jeugdzorg komt immers niet door concurrentie tussen meer dan 200 zorgbedrijven maar door samenwerking tussen gemeente en een kleiner aantal serieuze aanbieders.
  • Bekostiging op basis van lumpsum is een goede manier om samenwerking tussen zorgverleners en gemeente en zorgverleners onderling te verstevigen, als opmaat naar daadwerkelijk buurt- en mensgerichte bekostiging.

Iedereen gelijk, iedereen doet mee.

  • We accepteren in Heerlen geen enkele vorm van discriminatie. Niet op basis van geloof of huidskleur, niet op basis van geaardheid, niet op basis van handicap. En ook niet op basis van klasse.
  • We voeren een actief beleid voor de acceptatie van seksuele geaardheden en seksekeuzes.
  • Heerlen moet een inclusieve gemeente zijn. Ongeacht hun handicap moeten mensen volop kunnen meedoen in onze samenleving.
  • Jongeren moeten de kans krijgen om voortdurend volwaardig mee te praten over onze stad, ongeacht hun leeftijd.

U bent hier