h

77 procent betreurt te ver doorgeschoten marktwerking

14 april 2009

77 procent betreurt te ver doorgeschoten marktwerking

De SP waarschuwt al jaren voor de grote nadelen van de invoering van marktwerking in gebieden van de maatschappij waar dat niet hoort, zoals zorg, onderwijs, openbaar vervoer en energie. Helaas merken mensen de laatste jaren steeds meer de negatieve gevolgen van die door andere partijen verafgode vrije markt. Zo blijkt nu ook uit een peiling van Maurice de Hond:

'Nederlanders willen een grotere rol van de overheid bij het invullen van publieke taken, zoals de voorziening van openbaar vervoer en elektra. Ze zijn het in groten getale eens met vicepresident Herman Tjeenk Willink van de Raad van State, die afgelopen week vaststelde dat de overheid de nadelen van marktwerking in bijvoorbeeld de zorg heeft onderschat. Dat blijkt zondag uit een onderzoek van opiniepeiler Maurice de Hond.'

Het is nu tijd voor verandering: een nieuwe koers voor Nederland! De SP vindt dat de vrije markt niet zaligmakend is. De overheid moet zelf verantwoordelijk blijven voor bijvoorbeeld energiebedrijven en openbaar vervoer en al helemaal geen marktwerking toestaan in zorg en onderwijs. Door die marktwerking geldt namelijk steeds vaker goedkoper is beter en het recht van de sterkste en we hebben in de kredietcrisis gezien waartoe dat kan leiden: graaiers aan de top en de mensen hebben nop! Dat is niet de manier waarop een samenleving in een beschaafd land behoort te werken.

Hopelijk komt deze boodschap nog op tijd voor de beleidsmakers in Den Haag: stop NU die overdreven marktwerking en draai het terug waar dat kan! Een goed signaal uitzenden kan alvast door bijvoorbeeld de verkoop van energiebedrijf Essent aan het Duitse commercile bedrijf RWE tegen te houden.

Uit de peiling:

'Vooral de verzelfstandiging van ov-bedrijven (68 procent), de Nederlandse Spoorwegen (67 procent) en elektriciteitsbedrijven (64 procent) wordt betreurd.'

Lees hier het hele bericht...


SP-ers in actie voor het behoud van Essent

Een nieuwe koers voor Nederland? Bekijk 'm hier!

U bent hier