h

Machtspolitiek Driessen bij Buitenring continues

30 mei 2009

Machtspolitiek Driessen bij Buitenring continues

CDA-gedeputeerde Ger Driessen denkt dat het niet realistisch is dat de provincie alleen opdraait voor de extra kosten van de Buitenring Parkstad. Volgens hem leidt dat ertoe dat moet worden teruggevallen op de eerdere standvaart-variant van de weg. Driessen zei dat in het Limburgs Parlement.

Daarvan vindt een ruime meerderheid dat Parkstad niet of nauwelijks hoeft bij te dragen aan de extra kosten van 50 miljoen euro. Die vloeien voort uit tien aanpassingen van het eerdere trac. Die zijn er vooral gekomen op aandrang van de Parkstadgemeenten.

Volgens gedeputeerde Driessen is eerder afgesproken dat wie aanpassingen wil, die ook zelf moet betalen. Als het Limburgs Parlement dat principe volledig laat varen, heeft dat dan ook grote consequenties, aldus de gedeputeerde.
Bron: L1

Gisteren stemden Provinciale Staten- behalve het CDA-voor een SP-motie die uitsprakdat de Parkstad-gemeentenniet langer gechanteerd moeten worden ook sprak elke partij (behalve het CDA) zich in de Staten uit: de Parkstad-gemeenten hebben genoeg betaald aan de Buitenring. Eerder had Toine Gresel-voorzitter van Parkstad- ingesproken in de Provinciale Staten. Ook hij had betoogd dat Parkstad niet ng meer kan bijdragen aan de Provinciale weg.Een duidelijk signaal zou je zeggen.

Niet voor CDA-gedeputeerde Ger Driessen. Driessen had eerder al getoond niets te schromen om 'zijn' 4baansversie van de Buitenring gerealiseerd te krijgen. Kerkrade werd er door Driessen hoogstpersoonlijkfijntjes op gewezen dat de miljoenen voor de Rodahal in het geding kwamen bij al volhardende kritiek. Heerlen en met name de SP werden 'ablehnen' verweten. Luister hier wat Driessen gisteren bij L1-radio zei.

Nu de Provinciale Staten hem en zijn CDA in de steek hadden gelaten- en de coalitiebok vet is- moest Driessen de hoge hoed weer tevoorschijn toveren. Zijn lange arm in Parkstad komt immers in gevaar. En dus toverde Driessen een nieuw staaltje politiekechantage uit de hoge hoed.

Driessen betoogde dat niet hij maar met namede Parkstadgemeenten zlf de aanpassingen aan de Buitenring voorgesteld hadden. Daarom moeten zij zelf ook maar betalen. En als ze dat niet willen (Gresel's 'niet kunnen' wordt blijkbaarnog altijd niet als waarheid beschouwd), dan moeten we terug naar de standaard-variant, zo betoogde Driessen.

Een interessante tactiek. Allereerst vertelt Driessen slechtseen klein deelvan het verhaal: de Parkstad-gemeenten droegen al zo'n 100 miljoen bij aan de Buitenring. Daarmee betalen zij een belachelijke prijs voor een Provinciale weg. Voor de SP 1 van de redenen om tegen de weg te stemmen en een alternatief voor te stellen.

Ook vergeet Driessen- en toevallig komt 'm dat goed uit- dat hj degene is die halsstarrig vasthoudt aan de 4-baansvariant van de Buitenring. Over een andere variant valt met Driessen niet te spreken. Hij verwijt de Parkstad-gemeenten (oa Kerkrade en Brunssum) dat hun alternatieven extra geld kosten, maar wil tegelijkertijd met geen woord spreken over het saneren van de weg op de hoofdlijn: het aantal rijstroken!

De SP stelde in Heerlen en de Provincie inmiddels vragen over de Provinciale prognose en het Provinciale beleid voor aantal rijstroken. De SP heeft informatie dat daaruit blijkt dat op een zeer groot deel van het traject een 4baanswegin strijd zou zijn methet eigen Provinciale beleid.

En dus is de keuze waar Driessen- tegen de zin van de uitspraak van een ruime meerderheid van de Provinciale Staten- Parkstad voor stelt wderom te bestempelen als politieke chantage: f je betaalt mee aan de extra kosten f je krijgt de oude 4baansweg-zonder-aanpassingen door je strot geduwd.

Doorgaans zou je zeggen dat een kat in het nauw rare sprongen maakt, maar deze Kater maakt deze sprongen voortdurend.

Nu de SP in de Provincie de PvdA-geest eindelijk uit de CDA-fles gekregen heeft, lijkt het voor de hand te liggen dat de acceptatiegrens van dergelijke machtspolitiek bereikt is en Driessen op zijn tellen moet passen.

U bent hier