h

SP valt binnen bij CZ met Eerste Hulp-team

19 juni 2009

SP valt binnen bij CZ met Eerste Hulp-team

De SP spreekt schande van het voorstel van zorgverzekeraar CZ. Die wil dat het Heerlense ziekenhuis Atrium fuseert met het kwakkelende luxe-ziekenhuis Orbis. Alleen dan is CZ bereid Orbis en Atrium te ondersteunen. De SP stuurde daarom vrijdagochtend een Eerste Hulp-team naar het kantoor van CZ in Sittard. "Je moet wel heel hard op je hoofd gevallen zijn, wil je dit soort uitspraken doen!" De groep SP-ers bracht bij hun bezoek dan ook pleisters, aspirines en verband mee voor de CZ-bestuurders

Orbis werd de afgelopen jaren in alle luxe gebouwd. De Orbis-grootheidswaanzin leidde tot een schuld van zo'n 400 miljoen en 700 banen die op de tocht staan. "En nu wil CZ dat het personeel van Orbis en de zorg bij het Atrium die grootheidswaanzin betalen," zegt Thijs Coppus van de Limburgse SP-Statenfractie. SP Tweede Kamerlid Henk van Gerven vult aan: "Je moet wel heel erg hard op je hoofd gevallen zijn, wil je ziekenhuizen zo tegen elkaar uit spelen! Daarom sturen wij doktoren en verpleegkundigen uit Sittard n Heerlen naar CZ".

Van Gerven vergelijkt de situatie met die bij de banken: Het bleek geen enkel probleem miljarden uit te geven om een aantal grote banken te redden, dan zou je een ziekenhuis toch zeker moeten helpen! Bovendien blijkt overal in het land dat grote fusies alleen maar leiden tot slechtere zorg en veel ontslagen, dat moeten we niet willen.

De SP pleit voor directe bemoeienis van de overheid en roept de burgemeesters van Sittard en de Parkstad-gemeenten op om de regering gezamenlijk aan te spreken. Jarenlang pleitte de landelijke overheid alleen maar voor nog meer marktwerking de zorg, hierdoor zijn nu veel ziekenhuizen overgeleverd aan banken en verzekeraars met alle gevolgen van dien. De tijd van aan de zijlijn staan, is voorbij, minister Klink moet n actie ondernemen om te voorkomen dat de zorgverzekeraars de macht overnemen en de zorg verder verslechterd.

Meer foto's (ook door Ali Behroozi) volgen later!

U bent hier