h

Red de postbode!

29 juli 2010

Red de postbode!

Vanochtend stonden in alle vroegte SP-ers aan de poort bij de vestiging van TNT in Heerlen, onder meer om met de medewerkers daar te spreken over de afbraak van het beroep van postbode en andere functies bij TNT.? Maar om echt iets te veranderen is het ook belangrijk dat de politiek in actie komt. Red de postbode!

Recent maakte de directie bekend dat TNT alle fulltime werknemers bij Bezorgen en Collectie wil ontslaan. De eerder aangekondigde 11.000 ontslagen, zijn er nu plotseling 15.000. TNT wil van de postbode een pulpbaan maken. Voor veel postmedewerkers lijkt er niks meer te verliezen. Voor 2013 wil de directie hen allemaal eruit hebben. Niet alleen de TNT-directie is hiervoor verantwoordelijk, ook de regering draagt schuld.

Nieuwe kans: verbod op concurrentie onder het minimumloon in zicht
Maar gelukkig is er nu volop kans. De bonden hebben een sterkere positie in hun strijd binnen TNT. En bij een door de SP aangevraagd debat is duidelijk geworden dat een wettelijk verbod op concurrentie onder het minimumloon in zicht is. Nu ook andere bedrijven fatsoenlijk moeten betalen krijgt TNT lucht op de postmarkt, het oneerlijke concurrentieverschil verdwijnt daarmee immers. De bonden kunnen nu eisen dat het bedrijf goed met zijn personeel omgaat. En goedbetaalde banen omzetten in pulpcontracten past daarbij niet.

Het is nu of nooit. Geen CAO met de postpiraten. Er moet nu een einde komen aan de intimidatie. En die 15.000 ontslagen? Dat pikken we toch niet?

Dit wil de SP en hiervoor strijden we samen met de TNT-medewerkers:

  1. Maak van het werk in de post geen pulpbaan;
  2. Onmiddellijk einde aan de intimidatie op de werkvloer en een onafhankelijk onderzoek door de arbeidsinspectie;
  3. Geen boterzachte CAO met postpiraten die mensen minder dan het minimumloon betalen.

Meer weten? Of zelf in actie komen? Kijk op www.reddepostbode.nl.

U bent hier