h

Oude Passart breekt krimp-discussie open! "Nationaliseer krimpdiscussie!"

15 september 2010

Oude Passart breekt krimp-discussie open! "Nationaliseer krimpdiscussie!"

Zonder dikke vinger in de pap van de gemeenschap dreigt onze regio z'n ziel en karakter in de buurten te verliezen. De krimpdiscussie moet genationaliseerd worden. Ze is van het grootst mogelijke belang om extreme sociale ellende in de toekomst te voorkomen. Het is fantastisch dat de mensen uit de oude Passart hun eigen strijd en die voor alle andere oude markante volksbuurten vol verve voeren.
SP'er Ron Meyer

Het Actiecomite oude Passart heeft het rapport Oude Passart- een bijzondere Heerlense wijk gepresenteerd in de raadscommissie Ruimtelijke Structuur. Het actiecomite pleitte voor behoud van de vooroorlogse mijnwerkersbuurt op grond van de sociale verbondenheid van de mensen, de cultuurhistorie en de architectuur. De krimp (in de regio Parkstad krimpt het bevolkingsaantal in de komende 30 jaar met 26%- lees bijna 50.000 mensen) vormt volgens het actiecomite een groot risico voor alle oude vooroorlogse volksbuurten. Woningcorporaties worden als het ware gedwongen die buurten te slopen (renovatiekosten relatief hoog, huren relatief laag) en niet bijvoorbeeld jongere jaren70-flats danwel woningen met veel minder kwaliteit en karakter.

Het actiecomite verdiende niet alleen steun en bewondering van de raadscommissie voor het rapport maar ook van het College. Het College sprak zich volmondig uit voor behoud van een karakteristieke oude parel als de oude Passart.
Het actiecomite maakte tongen los. De krimpdiscussie werd breed en langdurig gevoerd. De gehele raadscommissie bleek van mening dat er ingegrepen moeten worden in de woningmarkt. Er ligt een herstructureringsopgave van 1,3 miljard voor alleen de sociale huursector en nog eens een vergelijkbare opgave voor de koopsector.

"Een onmogelijke opgave voor de woningcorporaties. De markt faalt, want de krimp is geen plotselinge onverwachte natuurramp. Het is al jaren bekend en de markt is niet in staat dit op te lossen. Dat kun je woningcorporaties bijna niet kwalijk nemen: zij zullen kiezen voor de financiele mogelijkheden en daarvan worden de oude volksbuurten de dupe. Duidelijk is dat het het Rijk en de regio zullen moeten ingrijpen. Zonder dikke vinger in de pap van de gemeenschap dreigt onze regio z'n ziel en karakter in de buurten te verliezen. De krimpdiscussie moet genationaliseerd worden. Ze is van het grootst mogelijke belang om extreme sociale ellende in de toekomst te voorkomen. Het is fantastisch dat de mensen uit de oude Passart hun eigen strijd en die voor alle andere oude markante volksbuurten vol verve voeren. Woningcorporatie Woonpunt kan de borst nat maken, want deze mensen geven niet op" aldus SP-fractievoorzitter Ron Meyer

Wordt vervolgd! Check in de tussentijd www.oudepassart.nl

U bent hier