h

Veolia kleedt busvervoer verder uit: einde lijn 39? ACTIE!

24 november 2010

Veolia kleedt busvervoer verder uit: einde lijn 39? ACTIE!

De SP is verbolgen over het nieuwste voorbeeld van de uitholling van het openbaar busvervoer. Na eerder buslijn 42 (Heerlen-woonboulevard-Hoensbroek) te hebben beeindigd, moet nu ook buslijn 39 (Heerlen-Eikenderveld-Woonboulevard) eraan geloven. Veolia wil de lijn per 12 december stoppen. De SP heeft vragen gesteld in Heerlen en de provincie en overweegt acties.

Vorig jaar protesteerde de SP al (met hulp van de Sint) tegen het verdwijnen van Lijn 42.

SP-raadslid Olivia Mous laat er geen misverstand over bestaan. "Dit is alweer de 2e buslijn in een half jaar tijd die verdwijnt. Na de volwaardige lijn 42 moet nu zelfs de lijn 39 met het kleine busje eraan geloven. Eerder verdwenen al enkele bushaltes in de stad. Eikenderveld en de Woonboulevard zijn nu verstoken van de bus. Veolia holt het busvervoer uit in een regio die vergrijst. Dat is echt onvoorstelbaar dom."

Lijn 39 is volgens Veolia de tijdelijke vervanging van lijn 42. De busvervoerder wijst op de aanwezigheid van de treinverbinding met de woonboulevard. Mous vindt dat geen fatsoenlijk alternatief: "De trein is niet alleen duurder, maar de bus stopt op verschillende plaatsen. Oudere mensen uit het Eikenderveld, of mensen die naar de achterkant van de Woonboulevard willen, moeten nu een enorm stuk lopen."

Mous heeft schriftelijke vragen gesteld aan het College van Heerlen. Ze vindt dat Heerlen zo snel mogelijk alle alarmbellen in het provinciehuis moet laten rinkelen. De Provincie is immers de opdrachtgever van Veolia. Ook trekt de SP in de Provincie aan de bel. "Het kan niet zo zijn dat Heerlen veel investeert in duurzaamheid en het voorkomen van isolement onder ouderen en mensen met een smalle beurs, en Veolia tegelijkertijd buslijnen schrapt waardoor mensen niet eens meer op de Woonboulevard of in Eikenderveld kunnen komen. We krijgen fors meer ouderen die afhankelijk zijn van goed openbaar vervoer. De Provincie moet nu ingrijpen. Lijn 42 lieten ze al verdwijnen. Het is daarom nu of nooit. CDA en Pvda in de Provincie kunnen vlak voor de Provinciale Statenverkiezingen laten zien wat ze waard zijn."

U bent hier