h

Cultuur is keuzes maken!

6 mei 2011

Cultuur is keuzes maken!

Partijen die overal roepen dat Heerlen te veel geld uitgeeft voor cultuur, maken geen lastige keuze. Zij geven doodleuk nog meer geld uit. Daarmee is toekomstige kritiek op cultuurgeld uit de monden van CDA, Trots en Hart-Leers volstrekt ongeloofwaardig.
SP'er Jordy Clemens over cultuur en keuzes maken

Heerlen is hip. Er gebeurt vanalles op cultureel gebied. De SP gelooft in bibliotheken, de muziekschool, een poppodium, het theater, kunstenaars, graffiti-artiesten, de elephantparade, talloze evenementen in stad en buurten. Heerlen gaat door een culturele lente. Die lente kwam er niet vanzelf. Zeker niet in een stad die van ver moest komen. Veel mensen in de stad moe(s)ten er de schouders onder zetten. En Heerlen investeert veel in levendigheid en creativiteit.

Geld steken in cultuur betekent echter ook kiezen. De bomen groeien niet tot in de hemel. Opzienbarend genoeg waren alleen coalitiepartijen SP en Ouderenpartij bereid te kiezen toen de raad stond voor het uitgeven van extra geld voor evenementen. De gemeenteraad kreeg 2 voorstellen voor een extra uitgave. Het betreft 2 evenmenten: het popfestival Parkcity Live en de voormalige militaire parade Taptoe. De gemeenteraad had eerder via een voorstel opgeroepen het popfestival te ondersteunen. De taptoe zou op grond van een oude zogenaamde 'morele verplichting' subsidie moeten krijgen.

Volgens SP-woordvoerder Jordy Clemens verdienden de argumenten in beide voorstellen 'absoluut niet de schoonheidsprijs'. "De evenementen zijn prachtig, maar ik heb wel eens sterkere argumenten gezien om subsidie te verstrekken. Dit sterkt mij in de gedachte dat we echt moeten durven te kiezen. Cultuur is ook durven te kiezen."
Onder de voorwaarde dat eventuele 'winst' van Parkcity Live van de subsidie wordt afgetrokken, steunde de SP de steun aan het popfestival. De SP vond de argumenten voor de taptoe echt te mager. De taptoe vond de afgelopen jaren niet plaats. 3 jaar geleden zou de toenmalige PvdA-wethouder een toezegging gedaan hebben die voorzag in eventuele steun uit het bestaande evenementen-budget. Dat budget was echter al op. "En dan houdt de morele verplichting ook echt op" aldus Clemens.

Opvallend was dat alleen de SP en Ouderenpartij een keuze maakten (SP voor PCL, en Ouderenpartij voor de Taptoe). Partijen die overal roepen dat Heerlen te veel geld uitgeeft voor cultuur, maakten geen lastige keuze. Zij gaven doodleuk nog meer geld uit. Onder andere CDA, Trots en Hart-Leers maakten daarmee toekomstige kritiek op cultuur uit hun mond volstrekt ongeloofwaardig.

U bent hier