h

Onwaarheden over regiotaxi: van knippen-en-plakken tot erger

29 december 2011

Onwaarheden over regiotaxi: van knippen-en-plakken tot erger

Dat er door de kranteneigenaren een enorme kaalslag heeft plaatsgevonden in de regionale kranten-redacties is iedere dag te merken. De Parkstad-editie van het Limburgs Dagblad is helaas steeds minder gevuld met 'eigen' regionaal nieuws en steeds meer met gekopieerde berichten uit andere regio's. In de berichtgeving rondom de regiotaxi leidt dat nu toch tot een vervelende situatie.

Ook redacties moeten roeien met de riemen die ze hebben. En de lezers moeten maar uitmaken of ze het wel of niet interessant vinden nieuws uit bijvoorbeeld Venlo te lezen. Erger wordt het wel als op die manier ook fouten kritiekloos uit andere edities worden geknipt en geplakt.

Dat is gebeurd met een bericht dat een krantenredacteur kennelijk in Venray had opgedaan. De gemeente Venray gaat een maximum stellen aan het aantal ritten dat gehandicapten uit die gemeenten per jaar met het gehandicaptenvervoer van de Regiotaxi mogen maken. De andere gemeenten in Noord en Midden-Limburg die met elkaar samenwerken bij de Regiotaxi in die regio bespreken dit plan wel maar moeten hierover nog een besluit nemen.

Desondanks plaatsten de Noord- en Midden-Limburgse redacties van de krant het bericht. Met als kop: 'Onbeperkt reizen kan niet meer - Misbruik Regiotaxi aan banden gelegd' volgde een artikel dat begon met 'De Limburgse gemeenten gaan het misbruik van de Regiotaxi aanpakken.'

Nog afgezien van de opmerkelijke bewering dat het vaker reizen door gehandicapten met de Regiotaxi 'misbruik' zou zijn, klopt de bewering over 'de Limburgse gemeenten' dus gewoon niet.

Daarna is hetzelfde artikel ook nog eens in de Zuid Limburgse edities van de krant geplaatst. Terwijl daar van deze plannen geen sprake is, las de nietsvermoedende krantenlezer in Zuid-Limburg dat ook daar 'De Limburgse gemeenten' het mes gaan zetten in de Regiotaxi.

Daar werd nog eens een foute schep bovenop gezet door het artikel te beginnen met de plaatsvermelding (inclusief hoofdletters) 'HEERLEN'. En dat terwijl de gemeente Heerlen het vaker gebruiken van de Regiotaxi zeer zeker niet als misbruik ziet dat 'aan banden gelegd' moet worden, maar juist als een positieve bijdrage aan het meedoen in de maatschappij door gehandicapten, die zonder Regiotaxi vaak niet of nauwelijks de deur uit kunnen.

Maar ja, fouten worden overal gemaakt, ook in uitgedunde krantenredacties. Kwestie van even melden en de krant rectificeert het wel. Heel wat mensen worden immers aldus op het verkeerde been gezet, en ongerust gemaakt alsof ook in Heerlen een kaalslag op gehandicaptenvoorzieningen zou plaatsvinden.

Zo gezegd, zo gedaan. Nog dezelfde ochtend belde de Heerlense wethouder Peter van Zutphen de krantenredactie met de vraag om de fout te rectificeren. De redactrice aan de andere kant van de lijn bevestigde dat er een 'kopieerfout' gemaakt was, maar wist nog niet te beloven of de fout ook gecorrigeerd zou worden. Dat was afhankelijk van de interne krantenregels.

Niet dus. Zelfs een week na de blunder is er geen rectificatie verschenen, en denken heel veel gehandicapten ten onrechte dat hen iets boven het hoofd hangt.

Fouten maken kan. Maar weigeren fouten te corrigeren: bah.

U bent hier