h

Heerlen onderzoekt gereguleerde hennepteelt

13 maart 2013

Heerlen onderzoekt gereguleerde hennepteelt

De gemeenteraad van Heerlen besloot gisteravond in grote meerderheid een onderzoek te doen naar regulering van hennepteelt. Hoofddoel: het veiliger maken van buurten door illegale hennepteelt en georganiseerde misdaad de wind uit de zeilen te nemen. Alleen Hart-Leers stemde tegen het initiatief van de SP.

"Nu niet zoeken naar alternatieven voor illegale hennepteelt betekent dat je kunt wachten op het eerste afgebrande huizenblok, met alle drama van dien. Als we die kans kunnen verkleinen door bijvoorbeeld hennepteelt te gaan reguleren, kunnen we niet anders dan dat onderzoeken," zegt SP-raadslid Jordy Clemens.

Doordat de levering aan coffeeshops (de achterdeur) nog niet is gereguleerd, is deze nu nog in handen van criminelen. Regulering zou hen de wind uit de zeilen nemen en er bovendien voor zorgen dat we meer zicht krijgen op de kwaliteit en de effecten van wiet.

In het debat gaf de burgemeester aan dat er in het kabinet steeds meer ruimte lijkt te gaan komen voor het reguleren van hennepteelt door gemeenten. Ook is er al overleg tussen verschillende Limburgse gemeenten om het beleid op elkaar af te gaan stemmen.

Op verschillende plekken in het land, onder andere in Tilburg, Eindhoven en Den Bosch, namen gemeenteraden al dergelijke moties aan. In Heerlen diende de SP de motie in samen met D66, CDA, PvdA, Stadspartij en Ouderenpartij.

L1 TV maakte afgelopen weekend een item over het plan, bekijk het hier!

U bent hier