h

2014: Knokken met een glimlach én een Elftal in de raad.

31 december 2014

2014: Knokken met een glimlach én een Elftal in de raad.

Foto: Dominique Ducornez / poster SP huis

De laatste dag van het jaar, onze blik blijft gericht op de toekomst. En daarom is juist vandaag een terugblik op het afgelopen jaar gerechtvaardigd. 2014 was, voor de SP in Heerlen, een strijdbaar jaar, een actief jaar en  een succesvol jaar. Laten we dat vandaag en in 2015 met elkaar vieren. Omdat we dit, iedere dag opnieuw, voort willen zetten. Immers: zonder actie, geen verandering. Door verandering: meer solidariteit en minder ongelijkheid in onze samenleving!

Januari 2014

 • Station Hoensbroek blijft behouden!
 • Huis-aan-aan-huis in Lotbroek, Meezenbroek en Hoensbroek.
 • SP wil dat Depla ingrijpt na zoveelste schietpartij bij Brothers. De SP-klopclub gaat Huis-aan-huis in gesprek met mensen op de Heerlerbaan.

Februari 2014

 • Na maandenlange actie van buurtbewoners en de SP besluit de SNS-bank om de pinautomaat in Meezenbroek te behouden
 • SP-lijsttrekker Ron Meyer biedt de Amsterdamse vastgoedbaas Jos van de Mortel een grote suikerspin aan. Van de Mortel en warenhuiseigenaar Paul Berden voeren een dure en negatieve advertentiecampagne om de verkiezingen in Heerlen naar hun hand te zetten. SP’er Meyer: “De democratie in Heerlen is niet te koop. Stop de zuurheid, gebruik uw geld liever positief.”
 • De SP start een suikerspinnen-offensief: “Wat zoets tegen al die zuurheid. Desnoods een kar vol suikerspinnen.” Meyer belooft een SP-suikerspin voor iedere nieuwe negatieve advertentie. “Een paginagrote advertentie kost zo’n 10.000 euro per keer. Er verschenen er al 2. Onze suikerspin kost 1 euro 50.
  Bij iedere nieuwe zure oprisping zal ik opduiken met suikerspinnen. Totdat het beschadigen van Heerlen stopt.”
 • De SP presenteert het verkiezingsprogramma “VOOR EEN STAD MET STRIJDBAAR OPTIMISME“
 • SP-lijsttrekker Ron Meyer wil campagnefinanciering van de Heerlense partijen openbaar en geeft zelf het goede voorbeeld. “Verkiezingen en politieke invloed mogen niet te koop zijn. Openbaarheid van politieke financiering is cruciaal.”
 • Heerlen steekt extra geld in armoedebestrijding: “een sociale gemeente is geen luxe maar noodzaak”
 • Emile Roemer in Heerlen: naar Schandelen en Nieuw-Lotbroek. https://landgraaf.sp.nl/in-de-media/roemer-in-heerlen

Maart 2014

 • Jan de Wit verlaat de Tweede Kamer. Heerlenaar De Wit zat sinds 1998 in de Tweede Kamer voor de SP. Van 1995 tot 1998 was hij Eerste Kamerlid voor de SP. Jan de Wit zou als Kamerlid 2 parlementaire onderzoeken naar het Financiële Stelsel en de crisis leiden. In de jaren ’80 was Jan de Wit het eerste SP-raadslid in Heerlen.
 • SP’er Ron Meyer gaat via Youtube in debat met VVD-lijsttrekker Martin de Beer: https://www.youtube.com/watch?v=atq4McD66u8
 • “Kom Maar Op, Limburg”, de SP-campagneclip met onder andere de Heerlense Klopclub die op honderden deuren klopte, wordt op internet en bij L1 uitgezonden. https://heerlen.sp.nl/nieuws/2014/03/kom-maar-op-heerlen
 • Maandag 17 maart: Lijsttrekker Ron Meyer zegt bij het tv-programma Pauw & Witteman te willen “knokken met een glimlach”: http://pauwenwitteman.vara.nl/media/311309  (vanaf minuut 2.52)
 • Dinsdag 18 maart: SP’er Ron Meyer bij tv-programma Pauw & Witteman verkozen tot ‘beste raadslid van NL’: http://pauwenwitteman.vara.nl/media/311401  
 • 19 maart: VERKIEZINGEN! SP wint 2 zetels en krijgt in Heerlen (net als in 2006) weer een elftal SP’ers in de gemeenteraad. De SP haalt in 7 stembureaus tussen de 40 en 50% en in een stembureaus in Meezenbroek zelfs 55,6% van de stemmen.
 • Behalve de SP wint ook de Ouderenpartij Heerlen (van 3 naar 6) fors. De coalitie gaat er in totaal op vooruit, alleen de PvdA verliest.
 • SP: Heerlen kiest sociaal, Heerlense democratie is niet te koop en Heerlen kiest tégen het kabinet. https://heerlen.sp.nl/nieuws/2014/03/verkiezingsuitslag-heerlen-kiest-sociaal
 • 3 nieuwe SP’ers in de raad: Chris Hesse, Hilde Leeman en Hannie Vaessen.

April 2014

 • “Einde aan De Wit-dynastie”: één van de vele lovende artikelen bij het afscheid van Riet en Jan de Wit: https://heerlen.sp.nl/sites/heerlen.sp.nl/files/dynastie.jpg
 • Na verkennende gesprekken met alle partijen (behalve RPN die niet verscheen) start de SP de coalitieonderhandelingen met OPH, VVD, D66, CDA en PvdA
 • Eind april worden de coalitieonderhandelingen afgerond met SP, OPH/PvdA en VVD66. Het CDA valt bij de verdeling van de wethouders buiten de boot.
 • Het Coalitieakkoord ‘Samen knokken met een glimlach’ betekent oa dat Heerlen door gaat met het sociale beleid. Waar mogelijk worden landelijke bezuinigingen gecompenseerd. De SP levert 2 wethouders: Peter van Zutphen (Sociale Zaken en armoedebestrijding, Decentralisatie AWBZ/WMO, coördinerend wethouder Decentralisaties, Herstructureringswijken en loco-burgemeester) en Jordy Clemens (Onderwijs, Duurzaamheid incl Mijnwater, Erfgoed inclusief Jaar van de Mijnen, Decentralisatie Jeugd)

Mei 2014

Juni 2014:

 • Oud-raadslid Cees Jansen overlijdt. Cees zat tussen 1994 en 2007 in totaal 9 jaar voor de SP in de gemeenteraad. Hij was onder andere actief in Vrieheide en in het Actiecomité Ereschuld Mijnwerkers. Cees werd slechts 63 jaar.

Juli 2014

 • De Royal sluit. De SP wil een oplossing.

September 2014

 • Het SP-huis in Heerlen bestaat 25 jaar, waar de afgelopen 25 jaar maar liefst 17.500 mensen op het SP-spreekuur geholpen werden, vanwaar op tienduizenden Heerlense deuren werd geklopt en meer dan 1 miljoen pamfletten werden verspreid. Jan Marijnissen en Ron Meyer heropenen het SP-huis. De SP kiest de Voedselbank Zuid-Limburg als goede doel: er wordt een buslading voedsel en een indrukwekkende cheque ingezameld.  https://heerlen.sp.nl/nieuws/2014/09/sp-huis-bestaat-25-jaar
 • SP’ers in Heerlen staan schouder-aan-schouder met actievoerende zorgwerkers.
 • Pionier van de eerste jaren Finie Jonker overlijdt op 89-jarige leeftijd. Finie was bij vele acties betrokken, zoals de bezetting van het GAK in Heerlen.

Oktober 2014

 • SP heeft grote bezwaren tegen de verzelfstandiging van Schunck: https://heerlen.sp.nl/nieuws/2014/10/verzelfstandiging-schunck-leidt-tot-enorme-risicos
 • Begrotingsdebatten: de SP kiest voor het structureel met eigen geld compenseren van de extreme bezuinigingen door Rutte2 op de thuiszorg (tot 2,6 miljoen per jaar) en de sociale werkvoorziening (tot 4,3 miljoen per jaar). Daardoor moeten er wel andere keuzes worden gemaakt. “Minder bloembakken, maar wel de thuiszorg”: https://heerlen.sp.nl/nieuws/2014/11/de-heerlense-miracle-mile
 • SP doet aanvullende voorstellen: aanpak van vastgoedbazen die hun panden leeg laten staan én snijden in eigen vlees van de raad en het College.
 • Harde aanvaring van de SP met de Stadspartij Heerlen. Stadspartij wil minder armoedebestrijding en maakt een karikatuur van Heerlenaren met een dunne beurs.

November 2014

 • Heerlen blijkt niet alleen sociale keuzes te maken, maar dat ook financieel verantwoord te doen: https://heerlen.sp.nl/nieuws/2014/12/heerlen-sociaal-en-financieel-verantwoord
 • SP’er Hilde Leeman wil- samen met de buurtbewoners- weten waar de renovatie van een deel van de Oude Passart blijft.
 • SP-raadslid Yolanda Claessens is verbijsterd door de houding van Sibelco ten aanzien van de Zandgroeve en Mijnsteenberg. “Als ze de buurtbewoners niet serieus nemen en zich niet aan het Masterplan houden, waarom zouden wij dat dan ook nog doen?”

December 2014

 • Dominique Ducornez en Chris Hesse praten met Nieuw-Lotbroekers over de gezamenlijk bereikte successen en de bestaande uitdagingen in Nieuw-Lotbroek.
 • In 2013 voerde SP samen met Heerlense winkeliers actie tegen de invoering van 52koopzondagen. In een mum van tijd verklaarden ruim 150 winkeliers zich tegen de ‘Spookzondag’. Hun gelijk werd in 2014 bewaarheid. Alleen de grote ketens zagen brood in de 52koopzondagen. Meer dan de helft van alle winkels bleef dicht op zondag en het was veel mensen volstrekt onduidelijk wanneer welke winkel open was. SP-raadslid Hilde Leeman constateert dat de 52koopzondagen geen succes zijn gebleken nu zelfs fanatiek voorstander V&D niet langer elke zondag open is. Leeman wil van het College weten hoe de kleine winkelier betrokken wordt. Uiterlijk op 1 mei 2015 moet er een nieuw plan liggen dat breedgedragen wordt. https://heerlen.sp.nl/nieuws/2014/12/52-koopzondagen-geen-succes
 • SP-wethouder Peter van Zutphen legt in het tv-programma Nieuwsuur uit waarom Heerlen- ondanks de draconische bezuinigingen van Rutte2- de thuiszorg met eigen geld overeind houdt: https://heerlen.sp.nl/nieuws/2014/12/heerlen-kiest-voor-thuiszorg
 • Het Jaar van de Mijnen wordt geopend met een spectaculaire (vuurwerk)show op het Van Grunsvenplein. “Gluck Auf” zegt verantwoordelijk SP-wethouder Jordy Clemens bij de opening van het evenement waarmee een jaar lang alle Koempels van toen, nu en dan worden geëerd. Met ruim 130 activiteiten blikt het Jaar van de Mijnen- 50 jaar na de aankondiging dat de Mijnen gesloten zouden worden- terug en kijkt het vooruit naar de kracht van de Oude Mijnstreek.  

U bent hier