h

Heerlen: stad van het nieuwe vertrouwen

14 februari 2012

Heerlen: stad van het nieuwe vertrouwen

Heerlen is een stad met veel problemen. Krimp, werkloosheid en de desastreuze bezuinigingen van het kabinet Rutte-Wilders-Verhagen hakken er net als in veel andere steden hard in. Maar in Heerlen (waar de SP met 8 zetels in de raad en wethouders Riet de Wit en Peter van Zutphen in het college de grootste partij is) is ook iets anders aan de hand. De stad die zich na de mijnsluitingen toch vooral het lelijke eendje voelde begint steeds meer een zelfbewuste, trotse, hippe stad te worden. Een paar voorbeelden!

.


Maankwartier

Terwijl in het hele land investeerders en overheden afhaken, is er in Heerlen het vertrouwen om de complete stationsomgeving onder handen te gaan nemen. Zowel particuliere investeerders als het ministerie hebben, mede door toedoen van SP-wethouder Riet de Wit, gekozen voor dit prachtige (puur Heerlense) plan om Noord- en Zuid-Heerlen definitief met elkaar te verbinden.

.


Mijnwater

Terwijl de hele wereld praat over het opraken van fossiele brandstoffen, over verduurzaming en over groene energie DOET Heerlen het gewoon! In het Mijnwaterproject wordt water uit voormalige mijngangen gebruikt om gebouwen in onze stad te verwarmen of af te koelen. Bovendien kan de infrastructuur die er nu ligt ook gebruikt worden om bijvoorbeeld de overtollige warmte van het ene gebouw te gebruiken om het andere gebouw te verwarmen. Het project ligt op dit moment goed op schema en als alles goed gaat kan dit groene energiebedrijf over een paar jaar zelfs winst gaan maken. Heerlen gaat dus serieus voor groen!

.


Sociaal beleid

Heerlen was ooit een rijke stad met uitgebreide voorzieningen. Dat is na de mijnsluitingen echter enorm veranderd. In de tijd dat het CDA het in Heerlen voor het zeggen had werd het sociaal beleid bijna tot op de grond afgebroken. Onder SP-wethouder Peter van Zutphen is er de laatste jaren veel veranderd. Zo kunnen in Heerlen mensen hun vertrouwde gezicht als thuiszorger houden, worden meer mensen gewezen op hun rechten, zijn er minder huisuitzettingen, ruimere gehandicaptenvoorzieningen en is de drugsoverlast nog maar een fractie van wat die ooit was. Heerlen roeit keihard tegen de kille Haagse stroom in!

U bent hier